1. Virtual Assistant Kennisbank
  2. Virtual Assistant
  3. Het Impostor Syndroom: Voel jij je ook een oplichter?

Het Impostor Syndroom: Voel jij je ook een oplichter?

Veel mensen – en juist vooral succesvolle mensen – delen een geheim: diep van binnen voelen ze zich een oplichter of een bedrieger – hun prestaties zijn volgens hun eigen gevoel het resultaat van toeval en geluk.

Impostor Syndroom

Het impostor syndroom uitgelegd

Dit psychologisch fenomeen, bekend als het impostor syndroom, zorgt ervoor dat je overtuigd bent dat je niets kan en een incompetente mislukking bent, ondanks bewijzen die erop wijzen dat je juist heel bekwaam en best succesvol bent.

Je voelt je dus een oplichter terwijl je dat helemaal niet bent. 

Een bedrieger die op het punt staat ontmaskert te worden.

Dit gevoel kan mensen serieus in de weg zitten. 

Ze zijn bang dat anderen erachter komen dat ze niet goed of slim genoeg zijn. Terwijl ze wel hun best doen om zo competent mogelijk over te komen.

Impostor Syndrome

Herkenbaar? 

Dan ben je niet alleen. Volgens onderzoek heeft circa 70% van de mensen last van het impostor syndroom op het werk.

Heb je hier ook last van? Dan heb je geluk want ik heb handige tips voor je.

10 tips om met het impostor syndroom te gaan

1. Besef dat beroemde mensen aan hetzelfde syndroom lijden

Wat denk je van deze wereldberoemde actrices bijvoorbeeld? Ook zij hebben last van het impostor syndroom.

“Ik denk nog steeds dat mensen zullen ontdekken dat ik echt niet erg getalenteerd ben. Ik ben echt niet erg goed. Het is allemaal één grote schijnvertoning.”– Michelle Pfeiffer

“Soms word ik ’s ochtends wakker voordat ik naar een shoot ga, en ik denk dat ik dit niet kan. Ik ben een bedriegster.”– Kate Winslet

“Elk moment kan iemand erachter komen dat ik een oplichter ben, ik kan acht niet waarmaken wat iedereen van mij verwacht. “ – Emma Watson

2. Stop met je perfectionisme

Als je je een ‘impostor’ voelt, dan is dat vaak omdat je je vergelijkt met een perfect ideaalbeeld. Dit bestaat helemaal niet en heeft ook nooit bestaan. Je houdt jezelf dus alleen maar voor de gek. Ik leerde vorig jaar iemand kennen, die me een wijsheid vertelde die ik sindsdien niet meer vergeten ben: “Perfectie is fascistisch..”. En dat is het!

Accepteer jezelf, laat dit valse beeld los, en je voelt je meteen al veel vrijer.

3. Aanvaard dat je absoluut een rol hebt gespeeld in jouw successen

Je hebt wel degelijk iets gedaan om te komen waar je nu bent. Je zei bijvoorbeeld ‘ja’ waar je ook ‘nee’ had kunnen zeggen, of omgekeerd.

4. Focus op het leveren van waarde

Je voelt je een impostor wanneer je je zorgen maakt over jezelf: 

  • Wat zullen anderen van mij denken? 
  • Als ik niet slaag, zullen ze me mijden of afwijzen. 
  • Ik weet niet zoveel als die anderen
  • Ik heb geen recht om iets over dat onderwerp te zeggen.

Focus je juist op het helpen van anderen, op het leveren van waarde in plaats van op die zorgen over hoe je al dan niet zult overkomen en anderen over je denken.

5. Verzamel bewijzen

Elke keer als iemand je laat weten dat ze dankbaar zijn voor je hulp schrijf dit dan op!

Zoek referenties en e-mails waarin mensen fijne positieve dingen zeggen, dit zeggen ze uit zichzelf en niemand heeft ze daartoe gedwongen, dus die zijn absoluut oprecht. 

Verzamel dus jouw overwinningen, getuigenissen, wat dan ook en bekijk ze wanneer je je een impostor voelt.

Impostor Syndroom

6. Stop ermee jezelf te vergelijken met anderen

Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen is het zo makkelijk om in de val te trappen van “mijn leven lijkt nergens op in vergelijking met hun leven”.

Maar weet: je bent er niet om het leven van een ander te leiden. Je bent hier om alles te doen wat je maar kunt. Je bent geen bedrieger, je bent gewoon jij.

7. Erken wat het is

Zeg tegen jezelf, het is niet echt, het is gewoon het impostor syndroom en het wordt meteen gerelativeerd en een stuk minder erg

8. Bedenk: fouten maken maakt je geen bedrieger

Fouten maken hoort erbij: voetballers missen meer doelpunten dan dat ze raak schieten, de beste beurshandelaars verliezen geld op de meeste transacties, ook presidenten of CEO’s van grote bedrijven hebben het de hele tijd mis met allerlei dingen.

Verlies is een deel van het spel. Jij verdient het om mee te spelen, zelfs al heb je nog niet gewonnen.

De wereld waarin we leven is het resultaat van veel dappere mensen die iets proberen, falen en slagen. Je bent geen bedrieger wanneer je iets probeert dat misschien niet werkt. Je bent een held!

9. Bedenk dat je… gaat sterven (Memento Mori)

Wil je op je sterfbed spijt hebben en betreuren dat je jouw hele leven doorgebracht hebt met jezelf naar beneden te halen omdat je je een impostor voelde?

En ook al raak je dat gevoel niet meteen kwijt, je kan ondanks dat gevoel wel actie ondernemen en vooruitgang boeken. Stapje voor stapje kom je er ook wel, gun jezelf ook die tijd om aan die nieuwe waarheid te wennen. 

10. Zoek een persoon waartegen je kunt zeggen dat je je een impostor voelt.

Het hardop kunnen zeggen tegen iemand kan al een enorme hulp zijn. Zeker als je er dan samen ook nog eens om kunt lachen en het gevoel kan relativeren. 

Impostor Syndrome

Bonus

Ondernemer en CEO Mike Cannon-Brookes heeft een geweldige Ted Talk gehouden over het Impostor Syndroom.

In dit grappige, herkenbare verhaal deelt hij hoe zijn eigen ervaringen met het Impostor Syndroom de weg naar zijn succes hebben gebaand – en laat hij zien hoe je het ook in je voordeel kunt gebruiken.

Hulp

Kan je ondanks deze tips toch nog wat hulp, aanmoediging en inspiratie gebruiken?

Neem dan contact met me op, want ik weet zeker dat ik je van dit super vervelende gevoel af kan helpen en je laten zien waar je kracht ligt. 

Diana van Santen - de Bruijn

Diana van Santen - de Bruijn

Artemis VA

Mijn naam is Diana van Santen – de Bruijn en ik ben het gezicht achter Artemis VA – Technisch Virtual Assistant..
Ik hou ervan om mensen te helpen, ze blij en gelukkig te maken zodat ze nog meer kunnen genieten van al het moois wat het leven te bieden heeft, zakelijk en privé.

Enthousiast, inspireren en tot creatieve mogelijkheden en oplossingen te komen vind ik een fantastisch proces.
Samen groeien, meer genieten, minder stress en meer succes.

Dit is ook waarom ik ervoor gekozen heb om ondernemers te helpen met webdesign, marketing (SEO en e-mailmarketing) en teksten.

Mijn enthousiaste en betrokken manier van werken zorgt ervoor dat ondernemers, zoals jij, echt het gevoel en vertrouwen hebben er niet helemaal alleen voor te staan.
Hierdoor wordt het loslaten van werkzaamheden, die te veel tijd en energie kosten, makkelijker en focussen op taken in je eigen vakgebied succesvoller.

Je krijgt meer tijd voor je eigen vakgebied en privéleven. Ook genereert mijn hulp meer inkomen en grotere conversie en geeft het je als ondernemer een andere kijk op je bedrijf (geen tunnelvisie).

Met mijn frisse, enthousiaste en creatieve input krijg jij nog meer inspiratie.
Eén ding zal minder worden…. stress, maar dat is geen probleem toch?!! 😉

Recente berichten

Gerelateerde berichten

Reacties

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *