Laten we het hebben over iets waar veel van ons zich mee kunnen identificeren: het Impostor Syndroom. Je weet wel, dat gevoel alsof je elk moment ontmaskerd gaat worden als een totale bedrieger, terwijl je eigenlijk heel goed weet dat je gewoon keihard werkt en best wel wat in je mars hebt.
Inhoudsopgave
Wat is dat Impostor Syndroom?
Dit psychologisch fenomeen, bekend als het impostor syndroom, zorgt ervoor dat je overtuigd bent dat je niets kan en een incompetente mislukking bent, ondanks bewijzen die erop wijzen dat je juist heel bekwaam en best succesvol bent.
Het is dat stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je eigenlijk helemaal niks kunt, ook al bewijzen je successen het tegendeel. Het is als een innerlijke saboteur die je vertelt dat je geluk hebt gehad en dat je binnenkort door de mand valt. Je voelt je dus een oplichter terwijl je dat helemaal niet bent.
Een bedrieger die op het punt staat ontmaskert te worden.
Dit gevoel kan mensen serieus in de weg zitten.
Ze zijn bang dat anderen erachter komen dat ze niet goed of slim genoeg zijn. Terwijl ze wel hun best doen om zo competent mogelijk over te komen.
Herkenbaar?
Je bent niet alleen. Serieus, onderzoek wijst uit dat zo’n 70% van de mensen dit impostor syndroom op het werk ervaart. Maar hey, ik ga je hieronder wat handige tips geven om hiermee om te gaan.
10 Tips om het Impostor Syndroom te tackelen
1. De groten der aarde hebben het ook
Weet je dat zelfs beroemdheden zoals Michelle Pfeiffer, Kate Winslet en Emma Watson dit gevoel van het imposter syndroom kennen? Serieus, als zij het ook hebben, dan staan we zeker niet alleen.
“Ik denk nog steeds dat mensen zullen ontdekken dat ik echt niet erg getalenteerd ben. Ik ben echt niet erg goed. Het is allemaal één grote schijnvertoning.”– Michelle Pfeiffer
“Soms word ik ’s ochtends wakker voordat ik naar een shoot ga, en ik denk dat ik dit niet kan. Ik ben een bedriegster.”– Kate Winslet
“Elk moment kan iemand erachter komen dat ik een oplichter ben, ik kan acht niet waarmaken wat iedereen van mij verwacht. “ – Emma Watson
2. Doe eens gek en laat het perfectionisme varen
Als je je een ‘impostor’ voelt, dan is dat vaak omdat je je vergelijkt met een perfect ideaalbeeld. Dit bestaat helemaal niet en heeft ook nooit bestaan. Je houdt jezelf dus alleen maar voor de gek. Ik leerde vorig jaar iemand kennen, die me een wijsheid vertelde die ik sindsdien niet meer vergeten ben: “Perfectie is fascistisch..”. En dat is het!
Streven naar perfectie is als een eindeloze race zonder finishlijn. Accepteer jezelf zoals je bent, imperfecties en al. Dat maakt je juist uniek!
3. Jij hebt een rol gespeeld in jouw succes
Geloof me, jouw keuzes en acties hebben bijgedragen aan waar je nu staat. Dat is geen toeval.
4. Focus op het bieden van waarde
Stop met je druk te maken over hoe anderen jou zien.
- Wat zullen anderen van mij denken?
- Als ik niet slaag, zullen ze me mijden of afwijzen.
- Ik weet niet zoveel als die anderen
- Ik heb geen recht om iets over dat onderwerp te zeggen.
Focus je juist op het helpen van anderen, op het bieden van waarde in plaats van op die zorgen over hoe je al dan niet zult overkomen en anderen over je denken.
5. Verzamel bewijs van jouw geweldigheid
Noteer elk compliment, elk bedankje, elk bewijs van jouw competentie. Het zijn jouw trofeeën om te koesteren!
Elke keer als iemand je laat weten dat ze dankbaar zijn voor je hulp, schrijf dit dan op!
Zoek referenties en e-mails waarin mensen fijne positieve dingen zeggen, dit zeggen ze uit zichzelf en niemand heeft ze daartoe gedwongen, dus die zijn absoluut oprecht.
Verzamel dus je overwinningen, referenties, wat dan ook en bekijk ze wanneer je je een impostor voelt.
6. Stop ermee jezelf te vergelijken met anderen
Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen is het zo makkelijk om in de val te trappen van “mijn leven lijkt nergens op in vergelijking met hun leven”.
Maar weet: je bent er niet om het leven van een ander te leiden. Je bent hier om alles te doen wat je maar kunt. Je bent geen bedrieger, je bent gewoon jij.
Je bent uniek. Jouw reis is niet bedoeld om als een ander te zijn, maar om de beste versie van jezelf te worden.
7. HErken het imposter syndroom
Het is oké om het te erkennen. Doorzie het en relativeer het. Het is niet de waarheid, maar slechts een stemmetje in je hoofd.
8. Bedenk: fouten maken is menselijk
Fouten maken hoort erbij: voetballers missen meer doelpunten dan dat ze raak schieten, de beste beurshandelaars verliezen geld op de meeste transacties, ook presidenten of CEO’s van grote bedrijven hebben het de hele tijd mis met allerlei dingen.
Serieus, zelfs de grootste bazen maken fouten. Het is juist een teken dat je dingen probeert en groeit.
9. Bedenk dat je dat het leven kort is… (Memento Mori)
Wil je op je sterfbed spijt hebben en betreuren dat je jouw hele leven doorgebracht hebt met jezelf naar beneden te halen omdat je je een impostor voelde?
Denk na over het feit dat het leven kort is. Waardeer de tijd die je hebt en stap voor stap kom je er wel.
10. Zoek steun en deel
Praat erover met iemand die je vertrouwt. Lach erom en relativeer het gevoel samen.
Bonus: Ted Talk Time!
Ondernemer en CEO Mike Cannon-Brookes heeft een geweldige Ted Talk gehouden over het Impostor Syndroom.
In dit grappige, herkenbare verhaal deelt hij hoe zijn eigen ervaringen met het Impostor Syndroom de weg naar zijn succes hebben gebaand – en laat hij zien hoe je het ook in je voordeel kunt gebruiken.
Heb je wat extra hulp nodig?
Kan je ondanks deze tips toch nog wat hulp, aanmoediging en inspiratie gebruiken?
Laat het me weten! Ik ben er om je te helpen dat vervelende gevoel te verminderen en je te laten zien hoe geweldig je eigenlijk bent. Seriously, you got this! 🚀